Historietime med B. F. Skinner

Historietime med B. F. Skinner

I denne lille godbiten av en film kan du bli bedre kjent med mannen som formulerte mange av de prinsippene som vi benytter i hundetreningen i dag – B. F. Skinner.

Jeg vurderte å skrive i overskriften at filmen er for spesielt interesserte (ettersom det for folk flest dessverre er mer forsterkende å se morsomme kattefilmer på Youtube), men strengt tatt er dette kunnskap som alle burde hatt. Hva kan være viktigere enn å forstå prinsippene for hvordan mennesker lærer og fungerer?

Du vet kanskje  allerede at klikkertrening bygger på adferdsanalytiske prinsipper. Men faktum er at ALLE former for hundetrening kan analyseres ut fra de samme prinsippene (selv om treneren kanskje bruker andre ord selv). Prinsippene som Skinner formulerte er like gyldige for all adferd – både hos dyr og mennesker – på samme måte som tyngdekraften alltid gjelder for alle objekter.

Skinners forskning har hatt enorm innflytelse – men er også meget misforstått. Å bli bedre kjent med mannen bak kan være en god start. Finn fram kaffekoppen og kos deg med denne!