Nytt familiemedlem!

Nytt familiemedlem!

Å få seg en valp – for første gang, eller ny valp – er en stor opplevelse . Det er også en stor beslutning å ta. Mye den lille skal gjennom for å bli «den perfekte hund». Det er selvfølgelig like mange definisjoner på hva det er, som det er hundeiere…

Noen ønsker en turvenn og god familiehund, noen har drømmer om konkurranse, noen jakter på det rette oppdrett og kombinasjon av foreldre for å få akkurat DEN hunden til sin hundesport.

Uansett – den lille kommer til en helt ny verden når den skilles fra mor og søsken. Da er det greit at de nye «foreldrene» er litt forberedte. At de har tenkt på hva de ønsker at valpen skal lære seg, og hvordan de skal lære den det.

Småttisen skal bli kjent med alt hjemme, den skal bli stueren, sosialiseres, lyde navnet sitt, kunne ligge i bur etterhvert (åpen dør i starten), komme når mor og far roper, bli i ulike situasjoner. Eks før den får gå ut av døra, før den får gå ut av bilen, før hilse på andre folk og hunder…listen kan gjøres laaang.

Hunder er sosiale dyr, men for å tilpasse seg livet i en familie, kommunisere og samhandle både med folk og dyr – må den lære det. Sosialiseringsperioden er viktig, det er det ingen tvil om. La valpen få bli vant til de mennesker og dyr den mest sannsynlig kommer til å ha omgang med fremover i livet sitt. Den lærer fort hva den skal passe seg for, og hva som er trygt.

I tillegg er det lurt å begynne å utvikle en god lek med valpen. Noen raser har veldig lett for å starte jaktlek etter en fille som blir dradd langs gulvet, springe etter en ball, dra bakover når far eller mor holder litt igjen i filla. For den valpen som ikke er så engasjert, så er den gode meldingen at «alt kan læres!» Vil oppfordre alle til å utvikle en god lek med valpen sin, både for å styrke relasjonen, og for å ha en kjempegod belønning (forsterker) som bra betaling når hunden gjør noe skikkelig BRA!

I tillegg starter man gjerne å trene på sitt, ligg, kom, bli osv….En valp er jo full av adferder, det er bare å kaste seg over dem og belønne masse 🙂 Det er lurt å gå på et valpekurs, spesielt hvis det er første gang man får hund. Uansett trivelig å komme seg ut blandt andre som har valp, bli kjent, trene sammen, gå tur sammen.

Har du lyst til å delta på belønningsbasert valpekurs i Harstad, så ta en titt her!

Legger ved noen filmer fra valpene var 8 uker og 11 uker <3