Stimuluskontroll trinn 5

Stimuluskontroll trinn 5

Når vi klikkertrener følger vi vanligvis disse trinnene for å lære inn sikre signaler (kallt stimuluskontroll på fagspråket):

0. Lær hunden å tilby adferden frivillig

1. Gi signalet samtidig eller like før  hunden tilbyr adferden frivillig.

2. Gi signalet litt lenger før hunden skal til å tilby adferden frivillig.

3. Test signalet (i gradvis vanskeligere situasjoner).

4. Klikk & belønn kun når hunden venter på signalet – og shape at hunden kan vente gradvis lenger på signalet.

5. Lær hunden å skille signalet fra andre signaler (eller «tullesignaler»)

Det som etter min erfaring er det som har mest å si for om du får et sikkert signal eller ikke, er trinn 0 – det vil si det du gjør før du har begynt å gi signalet i det hele tatt. Når et signal ikke fungerer så bra som du ønsker, skyldes dette i 90% av tilfellene at selve adferden ikke er godt nok innlært / automatisert. Og når man begynner å sette signal på en adferd som ikke er god nok, er det ofte bare et tidsspørsmål før hundefører begynner å «skyve kua» mer og mer, og vanner ut signalet.

Hvis man først har lært inn en god frivillig adferd, og hunden har lært signalet godt, kan man begynne å virkelig teste hundens forståelse av signalet, enten ved å blande inn «tullesignaler» (1 -2 -3 – kjøttkake – APPORT), eller ved å kombinere flere signaler hunden allerede har lært i samme økt, slik at hunden virkelig må «høre etter» og skille mellom signalene. Å lære hunden å skille kun på verbale signaler (og ikke på kroppsbevegelser eller annen hjelp fra hundefører i tillegg) er ganske avansert, men definitivt noe en erfaren klikkertrener bør kunne gjøre. Anbefaler derfor å trene litt på dette så snart du har lært hunden din endel signaler.

I filmen nedenfor ser du et eksempel på «trinn 5 stimuluskontroll».

Et annet veldig godt eksempel på trinn 5 stimuluskontroll finner du i denne bloggen.

Tenk gjerne ut noen variasjoner som passer å trene på din egen hund! For flere tips til å komme i gang med klikkertrening, anbefaler vi Canis Hundeskole sitt gratis emailkurs i klikkertrening. Skriv inn fornavn og emailadresse i feltene nederst til høyre på siden, så får du tilsendt første leksjon med en gang!

Og hvis du vil ha hjelp i praksis, er du velkommen til kurs hos din nærmeste Canis-instruktør. Se hele kursplanen her!