Nyttårsfeiring med feromoner og thundershirt

Nyttårsfeiring med feromoner og thundershirt

Nå er snart dagen over oss, og selve forberedelsene med trening på lyder bør en ha unnagjort, så da er det «brannslukking» som må til.

Det er ennå et par dager å få kjøpt inn Adaptil, Feliway, Thundershirt og andre remedier du måtte trenge til hunden din.

Eldste hunden her i huset har lydfobi, og i år skal vi prøve et nytt preparat som er på markedet. Sileo. Dette preparatet er reseptbelagt.

Thundershirt og feromoner har vært fantastisk for han de siste årene, men om han kan få det enda bedre, så vil nyttårsaften være en morsom dag for matmor også.

Fra felleskatalogen » Lindring av akutt engstelse og redsel hos hund utløst av uvant lyd.» 

Nyttårsaften skal hundene få en lang tur tidlig på dag, vi går tur utfor allfarvei, der hundene kan få slite seg ut med godbitsøk, lek og moro.

Vel hjemme har jeg ordnet med kong med leverpostei, iq-leker og fylte margbein. Dette får dem servert utover kvelden om dem er urolige. Er dem rolige, så blir det som en helt vanlig kveld. Bare eldstemann er redd her i huset, de andre sover stort sett hele kvelden uten å lette på et øre.

Dem blir ikke lufta etter kl 18, uten at dem viser store behov for at dem må ut. Om dem må ut, er det en kort tissetur i innegjerdet hage eller i bånd. Vil ikke et fyrverkeri på avveie skremme en hund som ikke har lært seg dette er farlig. Aldri gå med løs hund nyttårsaften, samme hvor lydig den er ellers. En skremt hund stikker fort!

På han som er redd, bruker jeg Thundershirt sprayet med Adaptil fra ettermiddagen av, Adaptil diffuser er i stikkontakten allerede, slik dette skal virke godt i huset.

Adaptil (D.A.P hund) og feliway (katt) er feromoner som virker beroligende. Adaptil for hund finnes som en adapter til å ha i stikkontakten, den bør settes i stikkontakten i god tid før nyttår, det tar 24 timer før feromonene blir skilt ut etter en har satt det i stikkontakten. Det dannes ikke noe lukt, og det påvirker ikke mennesker.En kan også bruke Adaptil halsbånd, dette må hunden gå med 24/7 da det på samme måte som adapteren må varmes opp for å virke. Feromonene på halsbåndet blir utløst av hundens kroppsvarme. 
Adaptil Spray er også et alternativ, denne kan sprayes rundt om i huset, og virker 4-6 timer. Jeg har også sprayet på et skjerf eller thundershirt jeg har hatt på hunden.


Om du skal bruke sprayen, spray ca 20 minutt før hunden skal i rommet eller du kler på dyret plagget. Dette slik at konserveringsmiddel i sprayflaska skal dunste bort, før hunden får plagget på seg eller kommer inn i rommet. 


Husk på katten og andre dyr også denne kvelden. Katten må holdes inne hele dagen og natta, den kan bli veldig skremt og rømme så langt unna den har problemer med å finne hjem. Jeg har Feliway i rommet der kattene er, selv om dem ikke har vist tegn til engstelse denne kvelden. I tillegg til mat, vann og dokasse og flere sovesteder. En siste metode jeg vil nevne er å klassiske betinge lydene fra fyrverkeriet. På samme måte som en lærer inn klikker, fløyte eller andre lyder, kan en betinge lydene fra fyrverkeriet til noe positivt med godbit. Om dette er første nyttårsfeiring med hunden din, gå for denne metoden her. 

Start tidlig på kvelden, eller i romjula om det blir sendt opp fyrverkeri, og gi hunden en godbit når du ser raketten blir sendt opp og FØR den smeller, slik at hunden allerede er opptatt med å spise godbiten når lyden kommer. Det er viktig å bruke veldig gode godbiter, pølser, ost, leverpostei etc. 

Når en har gitt godbiten FØR (så langt det er mulig) noen ganger, kan en vente med å gi godbiten til lyden kommer, etter kort tid vil en se at hunden ser oppmerksomt mot deg og slikker seg om munnen når fyrverkeriet smeller. Da har en klassisk betinga lyden av fyrverkeriet med maten, og hunden gleder seg til hvert smell. 


Forskning viser at dyr som har mulighet til å finne seg et egnet gjemmested, har lettere for å komme over frykt enn dyr som blir stengt ute fra steder der dem føler seg trygge. Om dyret har mulighet til å legge seg i buret, eller under senga, for så komme ut inni mellom, skaper det en mestringsfølelse. Om dyret får avstengt alle steder der dem føler seg trygge blir dem gående hvileløst og det skaper mer frykt. La hunden få tasse litt rundt, grave i et pledd, legge seg under senga på soverommet, eller gå i kjelleren om den vil det, mest sannsynlig finner den et sted der den klarer å takle det som skremmer den til en viss grad.

Gi hunden trygghet om den søker til deg, ikke avvis den. Klapp og kos med den som vanlig.

Ønsker alle firebeinte ei fin nyttårsfeiring!


Og husk det er bare lov å sende opp fyrverkeri kl 18-02, 31. Desember! Det er ikke bare husdyr som kan bli redde, skogens dyr vil nok også bli skremt av lyd og lys. 


Lovverket sier:

«Forbrukere kan avfyre fyrverkeri klasse II og III på nyttårsaften mellom kl. 18.00 og 02.00, med mindre annet er bestemt i eller i medhold av denne forskriften.» (I Forskrift om eksplosjonsfarlig stoff – § 2-10 Håndtering av pyrotekniske artikler og gjenstander)»