Herpes og hundetrening

Herpes og hundetrening

Hva har herpes og hundetrening til felles? La meg forklare.

Herpes er et utrolig kjipt virus på den måten at har du først fått det, så er det der resten av livet ditt. Selv om det som regel ikke synes hele tiden, så ligger det der, klar til å dukke opp som plagsomt (og synlig) sår akkurat når det passer dårligst. Når du skal imponere den nye flørten din, eller skal ta portrettbilde. Resten av tiden er det din egen, mørke hemmelighet. Det er sikkert mange som kunne tenkt seg både en kur og en sikker vaksine mot dette viruset.

Si at vi egentlig ikke snakker om herpes her, det burde ikke være noen stor overraskelse. Det vi egentlig snakker om, er feilmelding i søk – enten det er rundering eller andre former for søk der hunden skal melde fra til fører med bringkobbel om at den har gjort funn av menneske eller gjenstand. Feilmelding rommer egentlig ganske mye, og det kan både være at hunden melder uten at den har funnet noe (eller før den har lokalisert det den har funnet), eller at den ikke melder når den skulle ha meldt. Sårene kan se litt forskjellig ut, viruset er det samme.

Det geniale med feilmelding, er at det finnes en ganske god vaksine mot den – og vaksinen kan også settes etter at man har fått problemet, og altså brukes som kur. Og selv om man ikke kan garantere full helbredelse, så er det ihvertfall en kur som virker hvis man er fornuftig og tar medisinen ofte nok. Man kan risikere at det dukker opp på et dårlig tidspunkt (som på en A-prøve, når man har strekt strikken mer enn man gjør til vanlig), men man har i det minste gjort det man kan for å redusere skaden.

Vaksinen mot feilmelding er enkel:

  • Lær hunden å søke og finne før den lærer å melde
  • Veksle mellom direktebelønning, løsbitt og bringkobbel i søkstreningen, også etter at grunntreningen er ferdig, og du har kommet i gang med konkurranser eller tjeneste.
  • Ha en hovedvekt av direktebelønninger og løsbittmeldinger, men huske å ta jevnlige kontroller av at bringkobbelmeldingen fremdeles er på repertoiret
  • La figurantene holde igjen klikket i to sekunder på direktebelønninger, for å vaksinere mot at hunden blir for kjapp til å lete etter bitt (det første symptomene på en potensiell bittsnapper, er at den begynner å bli kjapp på å melde)
  • Har du en hund som tar bringkobbelet før den har vært hos figurant i 2 sekunder, bør du være ekstra bevisst på å kjøre mye direktebelønning, og være ekstremt forsiktig med å kjøre mange bringkobbelmeldinger.
  • Hundens første tanke når den kommer til figurant, skal være om den får belønning med en gang, så skal den lete etter løsbitt, og deretter skal den ta bittet – da er du rimelig sikker på at hunden ikke begynner å plukke bittet tidligere og tidligere.
  • Bruker hunden mer enn 3 sekunder på å begynne å lete etter bittet, eller forlater figurant uten å melde, så er løsningen å kjøre så mange løsbittmeldinger og bringkobbelmeldinger at hunden nærmer seg 2-sekundersregelen.
  • Har hunden meldt feil en gang, eller begynt å snappe bittet på avstand, gjelder listen over – men er å regne som kur, og du kan ikke lenger snakke om vaksine. Da er punktene over desto viktigere.

Det er en utbredt forestilling i søksverden om at når hunden først har lært å melde, så skal den alltid melde. Noen går så langt som at hunden bare melder med bringkobbel fra det øyeblikket den har lært å plukke det ute hos figurant. Hvis vi skal sette den tankegangen inn i analogien over, så tilsvarer det omtrent å kline med noen med væskende sår i hele ansiktet. Noen belønner i tillegg meldingen inne hos seg selv, før de sender hunden på påvisning. Uten å dra det altfor langt, tror jeg det må tilsvare ubeskyttet sex med noen som har væskende sår på kjønnsorganene. Man er garantert å få problemer man ikke blir kvitt. Herpesviruset blir man dessverre ikke kvitt – der kan jeg ikke hjelpe dere, men ta en titt på kuren over, og bruk den jevnlig.