«Den første treningsøkten…»

«Den første treningsøkten…»

I skrivende stund har vi hatt Cuba i 2 måneder og 1 uke, og grunnferdighetstreningen pågår for fullt. Den første treningsøkten på en ny grunnferdighet er alltid interessant. Her er eksempel på en slik treningsøkt. Kriteriene var nok altfor høye, men av og til må man gamble litt og det ble en morsom økt likevel.

Men er dette egentlig «den første treningsøkten» på «innkomst med apportbukk»…? Vel, ja og nei.

Den første måneden jeg trente, føltes det mest som om vi bare hadde en samling med «enkeltstående adferder», som kun fungerte når vi trente dem hver for seg. Men noe har forandret seg de siste par ukene, og jeg ser nå at flere av adferdene kan settes sammen i større grad, og at de begynner å «virke sammen», også i nye situasjoner og kombinasjoner.

Ingen av grunnferdighetene er fullt ut automatiserte ennå, men de begynner nå tydeligvis å komme opp på et nivå der de fungerer i flere sammenhenger .

I økten ovenfor bygger vi på følgende andre grunnferdighetene som vi har trent før:

 • Utgangsstilling
 • Sitt (foran fører)
 • Bli sittende
 • «Doggie-Zen»/værsågod-trening
 • Gripe apport fra bakken
 • Holde fast apport under bevegelse
 • Holde fast apport sittende i utgangsstilling
 • Hold fast apport med synlig belønning foran nesa
 • Vendinger på stedet
 • (Har jeg glemt noen…?)

Hvis man bare ser på treningen som blir gjort i denne filmen, hvilke kriterier som blir brukt og det faktum at dette er «første treningsøkt med apport inn i utgangsstilling», går man glipp av 90% av bildet. Alt nytt bygger på ting hunden har lært før.

Jeg lar f.eks. hunden i denne økten «rette opp sine egne feil» ved et par anledninger, mens jeg selv står helt rolig og venter i stedet for å hjelpe hunden. Dette hadde ikke vært mulig, om hunden ikke allerede

 1. hadde hatt flere andre grunnferdigheter på repertoaret allerede
 2. var vant til å jobbe «frivillig» uten hjelp fra trener.

Det begynner kort sagt etterhvert å bli mye trening som ligger bak det man ser i en enkelt treningsøkt. Og for hver nye grunnferdighet man begynner med, starter med ikke med blanke ark lenger. Det ligger allerede en nyttig forsterkningshistorikk og virker i bakgrunnen og gjør at ting fungerer (eller ikke).

Vil du se flere filmer som dette, og følge med på hvordan (klikker)treningen med Cuba blir bygd opp fra uke til uke (á la «Lydighetstrening i teori og praksis«)? Nå har du sjansen til å være «flue på veggen». Les mer på www.grunnferdigheter.no