Man trenger ikke å ha store ambisjoner for å ha nytte og glede av å leke med hunden sin. I tillegg til å være en nyttig forsterker ("belønning"), så kan lek styrke relasjonen mellom hund og eier. Det kan også være en fin måte å aktivisere hunden på, og det kan redusere stress hos hunden. Og så er det himla gøy da!
Det er ikke uvanlig at jeg møter hundeeiere som beklager seg over at hunden ikke kan eller vil leke med dem. Nå er det sikkert noen som tenker “men er det så viktig å leke med hunden da?”. Ikke nødvendigvis. Det kommer helt an på eiers ønsker og ambisjoner med hunden. Lek kan være en svært effektiv forsterker (“belønning”), og for de fleste som tenker å konkurrere i en hundesport e.l., så vil det være nyttig å kunne bruke lek som belønning.
Man trenger likevel ikke å ha store ambisjoner for å ha nytte og glede av å leke med hunden sin! Den viktigste grunnen til at jeg mener man bør leke med hunden sin (bortsett fra at det er veldig gøy da), er at det styrker relasjonen mellom hund og eier (fører). Er du riktig heldig, så vil lek kunne hjelpe deg å få bedre kontakt med hunden i situasjoner der dere tidligere ikke har hatt så god kontakt (f.eks. ute på tur), rett og slett fordi hunden får mer lyst til å være sammen med deg!
Er du fremdeles ikke overbevist? Flere studier har også funnet at lek mellom hund og menneske kan redusere stress hos hunder (se f.eks. Horváth m.fl. 2008 og Shiverdecker m.fl. 2013). Jeg vil tro det samme gjelder for mennesker (det gjør det i hvert fall for meg!). Lek kan også være en fin måte å aktivisere hunden på. Det erstatter selvsagt ikke behovet for turer og hjernetrim, men det er et fint tilskudd til den daglige aktiviseringen av hunden. Til sist så må jeg nevne at å leke med hunden er en veldig god unnskyldning for å få lov til å oppføre seg skikkelig barnslig i andres påsyn…
Det kan være flere årsaker til at hundeeier ikke får til å leke med hunden. Noen ganger skyldes det at hundeeier ikke helt har knekket koden for hvordan hunden liker å leke, og da kan noen små justeringer i måten eier leker med hunden på være det som skal til for at det løsner. Andre ganger kan det hjelpe å bytte til en annen type leke. Noen hunder leker fint hjemme, men sliter med å leke i andre miljøer, som f.eks. utendørs, på hundeklubben eller på kurs. I slike tilfeller kan det være at det er ting i miljøet som oppleves som mer spennende enn å leke, men det kan også være et tegn på at hunden er (for) stresset til å kunne leke i akkurat den situasjonen.
Jeg har møtt noen få hunder som har vært veldig vanskelig å få til å leke, men jeg har ennå ikke møtt noen som overhodet ikke vil leke etter litt innsats fra eiers side (jeg sier ikke at disse hundene ikke finnes altså, men jeg har til gode å møte noen selv). Lek er nemlig atferd, og det kan derfor læres/trenes på – som det meste annet! Ved å trene på å leke, så vil både vi og hunden bli bedre på det (forutsatt at vi gjør det riktig, selvsagt). Det er imidlertid ikke alltid så greit for eier å vite hvordan hun skal gå frem for å få til å leke med hunden, og da kan det være greit å få hjelp av en instruktør.
Referanser
Zsuzsánna Horváth, Antal Dóka, Ádám Miklósi, Affiliative and disciplinary behavior of human handlers during play with their dog affects cortisol concentrations in opposite directions, Hormones and Behavior, Volume 54, Issue 1, 2008, Pages 107-114, ISSN 0018-506X, http://dx.doi.org/10.1016/j.yhbeh.2008.02.002.
Matthew D. Shiverdecker, Patricia A. Schiml, Michael B. Hennessy, Human interaction moderates plasma cortisol and behavioral responses of dogs to shelter housing, Physiology & Behavior, Volume 109, 2013, Pages 75-79, ISSN 0031-9384, http://dx.doi.org/10.1016/j.physbeh.2012.12.002.