Harde data er sexy

Harde data er sexy
Kinntargeten til Cuba har vært «ok», men hun har liksom ikke «limt» seg til hånda tidligere. Som regel har hun gått litt med kinntarget, deretter sklidd litt fram og så kommet tilbake igjen. I dag ble jeg litt lei av dette, og bestemte meg for å lære det inn skikkelig. Kravet ble nå økt til «gjør det riktig fra start til slutt» for å unngå utilsiktede kjeder der hun sklir litt fram og tilbake. Når vi gikk tur i skogen tidligere i dag lekte vi oss litt «usystematisk» med dette på stien, og kom opp i ca. «5 korrekte skritt fra starten» på det beste.
 
Vi jobbet videre med øke varigheten hjemme i hagen når vi kom hjem. I løpet av denne økten øker vi fra 5 til 35 skritt. Når hun går for langt fram begynner jeg å rygge, og hun må da rygge tilbake til targethånda før jeg begynner å gå framover igjen. Forsterkeren er med andre ord BÅDE «at jeg går framover» OG at jeg klikker og forsterker med ballen. 

 

 
Det som er litt greit å vite om denne økten, er at jeg teller hvert eneste skritt jeg går. Og før en ny repetisjon begynner har jeg alltid bestemt meg på forhånd for å klikke etter ca 5/10/15/20/30 skritt. Når man har som mål å øke varigheten på en adferd er det VELDIG nyttig å ha full kontroll på dataene hele veien i stedet for «å føle seg fram». Hvis du tenker på ting som «fokus», «konsentrasjon» og andre ullne/abstrakte begrep, er det veldig fort gjort å gå seg inn i et mønster der du bare blir stuck på samme kriterie (eller, du vet ihvertfall ikke om du kommer videre eller ikke) – du bare «har en feeling» i beste fall.
 
For meg handler hundetrening i høy grad om harde data. «Harde data er sexy» bruker jeg å si til det kjedsommelige på klikkerinstruktørkurset hvert år. Vi har til og med leid inn verdens kanskje fremste ekspert på slike adferdsmålinger som gjesteforeleser på instruktørkurset de siste 5 årene (Dr. Rick Kubina). 

Når det gjelder kinntarget/fri ved fot adferden er jeg ikke helt sikker på hva som er et fornuftig flytmål ennå (dvs. det antall skritt der hunden «ikke kan gjøre feil lenger»). Sannsynligvis ligger det rundt 300 sammenhengende skritt. Jeg satt meg et delmål på 100 sammenhengende skritt i første omgang. Det er ikke sikkert jeg trenger mer enn dette, ettersom jeg på et eller annet tidspunkt vil begynne å fade kinntargeten og erstatte dette med at hunden holder samme posisjon uten hjelp av targethånda (og det er bedre å få 300 skritt uten hjelp av target enn med target).
 
Poenget med å skrive dette er å få fram at det er nyttig å ha et fast tall (harde, objektive data!) å jobbe mot uansett hvilken adferd man jobber med. Da kan man følge kontinuerlig med på tallene slik at man kan øke kriteriene i passe steg, og se at treningen faktisk går framover. Hvis den ikke går framover, er det et klart signal om å «gjøre noe annerledes». Hvis det går framover, er det bare å fortsette på samme måte. Det gjorde vi, og et par dager senere hadde vi 100 skritt.

 

Hva skal du trene i dag? Hvilken varighet/frekvens er det endelige målet for adferden? Hvor mange repetisjoner pr. minutt kan en «ferdigtrent» hund utføre på denne adferden? Hvor langt har du kommet før økten begynner, og hvor langt håper du å nå i løpet av dagens trening?
Å begynne å tenke litt mer «datadrevet» på denne måten, kan gjøre underverker for hundetreningen din. Ikke minst er det som regel veldig forsterkende for hundefører å se håndfaste bevis for at ting går framover. 

PS: Vil du følge med på den daglige treningen til Cuba? Meld deg på «Hundetrening i teori og praksis»