Pupertetsloppa, unghunden, krapylet, tenåringen – kjært barn har mange navn sies det.
Alle blir advart om valpetiden, med valpebiting, hunden stjeler sko, hunden biter på alt, hunden tisser inne og alt som hører med. Så endelig, valpetiden går over, og en føler nå – nå skal alt bli bra. Men så kommer unghundsperioden, og en blir helt tatt på senga.
Valpen som var så søt og liten, som kunne sjarmere seg ut av å spise opp fjernkontrollen, er ikke fullt så sjarmerende når den er 30 kilo og tygger i seg de nye skoene dine.
Valpen som følgte deg lydig rundt, lukker nå ørene og holder seg på god avstand når du prøver å få tak i den, dette er jo en morsom lek! «Hvorfor gå i bilen, det betyr jo turen er ferdig?!» 😉
Rullgardina har gått ned, ørene er lukka og hunden har oppdaget en ny verden. Lukter, lyder, bevegelse – det er fint mulig å ikke høre på mor/far. Det skaper frustrasjon, og en skikkelig tålmodighetsprøve for eier.
Når en får en unghund må en bestille en dose tålmodighet på postordre, og smøre seg godt inn. Perioden går heldigvis over, og selv om det ikke virker slik, så lærer hunden. Og det er viktig å fortsette treningen i denne perioden,en må lære hunden gode vaner og ferdigheter slik dere kan gå sammen ut av denne perioden styrket.
En får atferden en belønner, det er viktig å jobbe proaktivt med hunden selv når det virker som alt håp er ute. En kan fint trene triks og andre øvelser med hunden, men de aller viktigste øvelsene å trene med hunden i denne perioden for å få en god familiehund, er innkalling, holde seg i ro rundt andre hunder, passering og gå pent i bånd.
Et unghundkurs er en god mulighet for å friske opp ferdighetene dere lærte på valpekurset.
Canis avdeling Sunnmøre har Unghundskurs som starter i slutten av Januar 2016.