Baklengskjeding av Stigen – med startknappadferd

Baklengskjeding av Stigen – med startknappadferd

I dag hadde vi den  femte økten på «Brukshundstigen», siden vi startet innlæringen av denne øvelsen for et par uker siden. Hovedstrategien vår er enkelt og greit å baklengskjede hele stigen. Jeg startet ved å løfte henne opp på siste trinn, og flytter henne gradvis og forsiktig lenger fram på stigen etterhvert som jeg ser at hun er klar for det. Fram til hunden er trygg på å gå over hele stigen, kjører vi klikkpunktet idet hun stopper (og fryser) med framlabbene på det siste trinnet (deretter skal vi også legge til noen med fri ved foten når hun går ned fra stigen, men det tar vi senere).

Vi har tatt ting sakte og forsiktig så langt, og har hatt en progresjon på 1-3 trinn hver økt. I denne femte økten kom vi oss helt tilbake til starten på den «flate» delen av stigen. 2/3 er med andre ord gjort, og vi har bare sjarmøretappen igjen (i økt 6 og 7 hvis alt går etter planen). Treningen gikk veldig glatt idag, så jeg kunne nok gjort ferdig hele stigen hvis jeg hadde kjørt noen minutter ekstra. Jeg valgte i stedet å inkassere noen «voksen hundetrenerpoeng», og avsluttet økten mens alt gikk på skinner. Det er fort gjort at hunden snubler i et trinn når den begynner å bli sliten, og det er unødvendig å få sånt rusk inn i innlæringen.

Bruk av «startknappadferd»

Det mest interessante med dagens økt var at det ble en veldig fin demonstrasjon i bruk av «startknappadferder». En startknappadferd er en «frivillig» adferd hunden bruker for å signalisere til treneren at den er «klar til å starte neste repetisjon». Du kan gjerne tenke på dette som det motsatte av at du må mase på hunden for å få den igang – i stedet er det hunden som maser på deg (eller rettere sagt, «spør pent») om å få begynne treningen.

God klikkertrening inkluderer (nesten) alltid «startknappadferder», ved at hunden på en eller annen måte tar initiativ til å starte treningen. Selv når du trener adferder under full stimuluskontroll, er det ofte en frivillig startknappadferd involvert. Det at hunden tar initiativ og på en måte «driver treningen framover» er helt grunnleggende i klikkertrening (mye viktigere enn selve klikkeren!).

Det er flere fordeler med å bruke «startknappadferder» i treningen:

For det første er ofte startknappadferden en adferd som vi har bruk for, og som vi derfor ønsker å forsterke. Et eksempel kan være når hunden frivillig kommer inn i utgangsstilling og stirrer opp på oss «for å få oss til å starte». At vi kan forsterke denne utgangsstillingen med å sette igang aktiviteten, gjør at vi styrker denne adferden, uten at vi nødvendigvis trenger å gi hunden ros/ball/godbit hver gang den gjør det (vi kan da i stedet spare disse forsterkerne til «hovedøvelsen» vi trener på). Denne typen startknappadferd kan med fordel være en adferd du har trent grundig separat på forhånd. Ved å bruke adferder vi har bruk for som startknappadferder, forsterker vi på en måte to adferder for prisen av én.

For det andre er startknappadferder ofte nyttige som «diagnostisk verktøy». Hvis hunden fortsetter å tilby en startknappadferd som kun blir forsterket med «igangsetting av aktivitet», forteller det oss at den treningen vi gjør tydeligvis er effektiv som forsterker. Enkelt forklart, hunden har «lyst» til å gjøre det! Hvis ikke hadde den ikke tilbydd startknappadferden i første omgang. Dette punktet er spesielt relevant i forbindelse med denne treningsøkten på stigen (og f.eks. ved «håndteringstrening»), der det er en viss fare for at hunden kan finne treningen ubehagelig. Det kan jo potensielt være litt skummelt både å bli løftet opp og å være oppe på stigen før hun har lært det skikkelig!

Det at hunden likevel fortsetter å tilby startknappadferden – og også etterhvert ser ut til å bli flinkere til å tilby denne startknappadferden – er et tydelig signal til meg som trener om at kriteriene mine ihvertfall er sånn rimelig fornuftige, at forsterkeren jeg tilbyr er tilstrekkelig effektiv osv. Når hunden selv kan styre når den er «klar» til å starte neste repetisjon, reduseres sjansene for at jeg «presser» hunden til å gjøre ting den ikke er klar for.  Dyr liker generelt å ha en viss kontroll over omgivelsene sine, og startknappadferder gir dem definitivt mer av dette – og det gjør også treningen noen hakk mer forsterkende.

For startknappadferder av denne andre typen (som brukes der det er en viss fare for at hunden opplever treningen ubehagelig), er det ofte en fordel å bruke startknappadferder som IKKE har en tung forsterkningshistorie fra før. Det er ofte mer ideellt å velge en ny adferd hunden ikke har gjort så mye før, og KUN forsterke denne startknappadferden med «igangsetting av trening» helt fra starten. Ved å gjøre dette, blir adferden rett og slett et mer presist diagnostisk verktøy. Det er lett å tenke seg at hvis man f.eks. bruker «håndtarget» som startknappadferd og hunden har råflyt på dette fra før, kan hunden veldig fort finne på å tilby håndtarget ganske uavhengig av om den er «klar» for neste repetisjon med f.eks. kloklipping eller ikke…

Hva er startknappadferden…?

I denne filmen med trening på stigen bruker jeg en fast startknappadferd (som IKKE har blitt forsterket separat i andre sammenhenger). Jeg sier ikke hva denne adferden er. Se gjennom filmen på egen hånd og legg merke til hva som skjer rett før jeg løfter henne opp på stigen, så er jeg ganske sikker på at du oppdager startknappadferden eganske kjapt.

En viktig poeng ifm startknappadferder er også at hvis hunden sier «nei» – dvs at den ikke tilbyr startknappadferden tydelig/frivillig, bør du som trener respektere dette. På et punkt i filmen tar jeg en pause på nesten 2 minutter fordi hunden tydelig signaliserer at hun ikke er klar. Mest sannsynlig skjedde dette fordi hun var varm/sliten, ikke pga redsel for stigen. Men årsaken er egentlig ikke så viktig. Så lenge hun ikke tilbyr startknappadferden, løfter jeg henne heller ikke opp. Treningen blir mye mer elegant (og effektiv) om hun gjennomført gir meg tillatelse (eller «maser på meg») for å starte neste repetisjon.

Hva er dine startknappadferder?

Håper dette ga deg noen ideer du kan bruke. Kan du implementere flere frivillig startknappadferder i treningen din? Er det noen adferder/øvelser der dette ville vært spesielt nyttig?

 

Hvis du vil lære mer om trening med startknappadferder og klikkertrening generelt er du velkommen til å melde deg på Canis sitt klikkerINSTRUKTØRkurs som begynner 17. august. Det er noen ledige plasser igjen både som deltaker og observatør. Se mer om instruktørkurset på www.klikkerinstruktor.no