Svevende råd

Svevende råd

Som hundetrener får man ofte svært forskjellige råd om hvordan man bør trene hunden sin. På et enkelt spørsmål kan risikere å få voldsomt mange svar. Mange svar kan være enkle å forholde seg til, mens andre kan være komplett umulige å forstå.

Som hundetrener får man ofte svært forskjellige råd om hvordan man bør trene hunden sin. På et enkelt spørsmål kan risikere å få voldsomt mange svar. Mange svar kan være enkle å forholde seg til, mens andre kan være komplett umulige å forstå. Som ny hundeeier svelger man kanskje det meste rått og ender med å bli totalt forvirret. Når man har trent hund en stund utvikles kanskje en bestemt måte å tenke på, slik at en selv kan plukke ut det en synes er relevant.

På kurs og i diskusjoner hører jeg ofte uttalelser som «Det er viktig at hunden tenker seg om før den handler», «Hunden må være bevisst det den gjør» og «Hunden trenger mestringsfølelse og selvtillit». Noen går også så langt som å snakke om hundens sinn. Ikke veit jeg om dette er en ny trend, men jeg synes i hvert fall slike råd virker veldig høytsvevende og veldig vanskelig å forholde seg til.

Dette går litt inn i blogginnlegget jeg skrev om Det å fokusere på responser, men dette synes jeg er et veldig viktig tema. For kan vi egentlig finne ut hva hunden tenker, om hunden er bevisst det den gjør eller om den har selvtilllit. (Og Noen vil helt klart svare ja, men jeg er ikke enig. Det vi kan se på er atferden den utviser. Det å si at en hund for eksempel har høy eller lav selvtillit vil alltid være basert på observasjoner av det den gjør. På den måten er også selvtillit kun en beskrivelse på atferd og må ikke forveksles med noe annet. Det å legge til alternative forklaringer i tillegg til det hunden gjør vil ikke gjøre det enklere å endre atferd, men heller komplisere det ytterligere.

Nå skal ikke jeg påstå at hunder eller mennesker ikke har et sinn i tillegg til kroppen. Det kan være religion eller andre årsaker til at en del fortsatt tror at dette sinnet eksisterer. Det jeg derimot vil påstå er troen på dette sinnet er klinkene likegyldig dersom en skal forsøke å endre atferd. Hvorfor kan vi ikke bare fokusere på atferden som vi faktisk kan observere og deretter forsøke å endre på dette. Hundetrening er vanskelig nok som det er, om ikke vi skal komplisere det med å fokusere på ting vi ikke kan se i tillegg.

Referanser

Holth, P. (2001). The persistence of category mistakes in psychology. Behavior and Philosophy, 29, 203-219.

Skinner, B. F. (1938). About behaviorism. New York: Vintage Books / Random House.