Nyttåraften – Alle hundeeieres mareritt?

Nyttåraften – Alle hundeeieres mareritt?

Hvordan jeg gikk fram for å gjøre Terras nyttårsaften til en rolig og hyggelig nyttårsaften

Vel, kanskje ikke alle. Min eldste hund har aldri brydd seg nevneverdig om raketter. Ikke den forrige jeg hadde heller. De kunne fint ble med ut på tunet og titte på feiringen (noe jeg forøvrig ikke anbefaler). De kunne derimot finne på å bjeffe litt på naboen om han skulle komme bort for å ønske godt nytt år. Jeg har heller derfor aldri brydd meg om noe  form for tilvenning av fyrverkeri i forkant.

Nå har jeg derimot en ny ung hund som virker å være litt mer var for lyder og andre ting som kommer brått på henne. Nyttårsaften 31.12.2018 blir hennes første nyttårsaften og jeg begynte tidlig i desember med å la TVen stå på med filmer av fyrverkerier fra youtube. Vi begynte med relativt lav lyd og økte på etter hvert.

Denne metoden kalles på fagspråket systematisk desensitivisering. Altså at man gradvis tilvennes en ny situasjon så sakte at en fryktreaksjon ikke framkommer. Det er en velkjent metode innen fobibehandling hos mennesker. Den kan også med fordel brukes forebyggende. Det er helt essensielt at man går sakte fram og ser at hunden (eller mennesket) er avslappet før man øker vanskelighetsgraden (Holden, 2008).

 

Første gang lot jeg volumet være ganske lavt med volum 30 på PC-en.

Så økte jeg volumet litt for hver gang, mens jeg hele tiden så han hvordan hun oppførte seg. Her er volumet på 60.

Her er volumet på 80. Dette lott jeg stå på en stund. Det begynte å bli såfall høyt nå at det virket som hun holdt litt større avstand til høytalerne

Så gjenstår det å se da, om nyttårsaften blir en rolig og hyggelig affære.

 

Referanse

Holden, B. (2008). Hvordan beskrive atferdsanalytiske metoder for andre enn atferdsanalytikere? Norsk Tidsskrift for            atferdsanalyse, 35, 69-85