Hvordan skal hunden vite?

Hvordan skal hunden vite?

Noe av det som mange ikke helt forstår med klikkertrening er akkurat dette – hvordan skal hunden vite hva den skal?

Når det gjelder nyinnlæring så er dette greit å forklare. Alle skjønner at hundene ikke forstår norsk sånn helt automatisk. Det er lett å se at en valp tilbyr enkel adferd frivillig, som når vi står der med godbiter klar og valpen setter seg foran oss. Både shaping av adferd og å fange enkel adferd kommer vi fort i gang med.

Men når hunden kan det, hva da? Når vi snakker om å trene lydighet og ønsker å jobbe med frivillig adferd da er det vanskelig for mange å se veien videre.  Som vanlig er det enklere å vise enn å forklare. I det siste har jeg jobbet med grunnferdigheter for lydighet, fordi vi trenger å pusse litt på flere av de. Videoene viser litt av hvordan vi jobber.  Prinsippene blir det samme uansett om du jobber med hverdagslydighet, konkurranselydighet eller en annen hundesport.

I den første videoen ser du Tinka begynne en arbeidsøkt og finne ut av hva vi skal jobbe med. Vi jobber uten muntlige signaler på ønsket adferd, med bare klikker som beskjed om hva som er riktig. Underveis bruker jeg «fri» og «ja» som en signal på at hun kan utløse fra en stilling og hente belønningen hos meg.

 

Når vi starter økten har Tinka ingen hint om hva vi skal jobbe med. I det siste har vi jobbet relativt mye med stå, så det tilbyr hun først. Adferden stå har blitt belønnet veldig mye og vi har lagt mye verdi i den. Derfor tilbyr hun stå først. Når den ikke blir belønnet jobber hun videre og finner adferden som blir belønnet. Når vi starter neste økt, etter en kort lekepause går hun rett på riktig adferd. Siste kort økt, igjen etter en liten pause, bytter vi til sitt. Når hun ikke får klikk og belønning for dekk jobber hun videre, og får klikk og belønning for sitt.

Ved starten av en slik treningsøkt er det nesten en slags lek oss imellom. Hunden spør. «Er det denne?» «Eller denne?» og blir glad og fornøyd når klikk forteller at nå er det riktig.

I neste video jobber vi med sitt på avstand og dekk på avstand. Også dette som frivillig adferd.

Igjen så er eneste muntlig signaler «ja» eller «fri» som signal til hunden om at hun kan flytte seg for belønning. Her ser du også at hun glemmer hva vi trener midt i økten og bruker noen sekunder på å finne riktig adferd igjen.

God hjelp til å komme i gang kan du få på grunnferdighetskurs. Du finner flere her!

Ønsker du dypere gjennomgang av teorien er grunnferdighetskurs på nett å anbefale.