Grunnferdigheter er et sentralt begrep når man trener med klikker og positiv forsterkning. Men hva er det egentlig, og hvorfor er det så viktig?
Mange som trener lydighet vil gjerne trene på hele øvelser så fort som mulig. Det er jo de man skal vise frem i konkurranser! Det er veldig forståelig, men de fleste av øvelsene i konkurranseprogrammene er samensatte øvelser med flere ledd. Trener man ferdige øvelser kan det oppstå problemer flere steder. Ta for eksempel innkalling fra sitt. Denne øvelsen finner man allerede i Bronsemerke-prøven. Hva kan gå galt her? Hunden blir ikke sittende når du går i fra, hunden reiser seg eller legger seg når du går i fra, hunden løper ut av ringen når du går ifra, hunden kommer etter deg eller løper mot deg før du har gitt kommandoen, hunden går eller traver mot deg når den får kommandoen, hunden stopper foran deg, hunden fortsetter forbi deg uten å stoppe, hunden stiller seg på venstre side men setter seg ikke, eller setter seg inn skjevt. Hvordan kan man hindre at uforutsette ting skjer når man trener hele øvelser?
Når man går kurs hos Canis lærer man om grunnferdighetene. Disse er en liste over delmomenter som går igjen i veldig mange øvelser, uansett om man trener konkurranselydighet, brukslydighet, rallylydighet, agility eller andre hundesporter. Blant disse er sitte (foran fører, ved siden av fører, på avstand, sitt fra ligg osv), gripe (apportbukk, andre genstander), target (snutetarget, potetarget, slippe på target), bli stående, spontan galopp fra sitt, osv. Grunnferdigheter kan settes sammen til mer sammensatte øvelser. Bruker vi eksempelet fra tidligere, innkalling fra sitt, vil grunnferdighetene være
- Sitt
- Bli sittende med fører på avstand
- Eksplosiv start fra sitt
- Gallopp mot fører
- Utgangsstilling fra foran fører
Et sentralt poeng når man trener grunnferdigheter er at dette gjøres uten kommandoer i starten. Man bygger på hundens egeninitiativ og bruker så lite hjelp som mulig for å få frem nye adferder. Dette kan virke litt tungvindt i starten, men etter hvert som hunden forstår konseptet blir de flinke til å prøve seg frem for å finne ut hvilken adferd som lønner seg å utføre nå. Med andre ord får man på denne måten hunder som selv medvirker i treningen og blir kreative problemløsere (og dette er kanskje det jeg elsker mest med klikkertrening!)
Målet med treningen på grunnferdighetene er å få dem på flyt. En adferd som er på flyt er automatisert og ofte veldig stabil. Hunden utfører den alltid med høy fart og presisjon. I tillegg til høy fart og presisjon etterfølges utførelsen av en flytende adferd av kort latenstid. Dette betyr at straks hunden har svelget godbiten utføres adferden korrekt på nytt. Når man har en adferd på flyt koster det hunden veldig lite å gjøre den, og man får den korrekt utført hver eneste gang. Da kan man sette på kommando, og etter hvert sette sammen adferdene i kjeder (ferdige øvelser). Flyt kan faktisk måles! Ved å foreta slike flytmålinger (dvs hvor mange repetisjonen klarer hunden på 60 sekunder?) kan man objektivt finne ut om man har flyt og hvor god denne er.
Ved å trene grunnferdighetene får man altså frem adferder som utføres med fart og presisjon hver gang. Dette er byggesteinene i de ferdige øvelsene. Kan hunden alle grunnferdighetene, og at de er på flyt, så kan man sette sammen ferdige øvelsene i alle lydighetsprogrammene uansett nivå. Ganske lurt, ikke sant? Grunnferdighetene er som bokstavene i alfabetet. Kan man bokstavene kan man sette sammen ord, og til slutt hele setninger.
Kurs i grunnferdigheter tilbys flere steder denne høsten. Ta en titt på kursoversikten her.
Denne høsten skal jeg ha kurs i grunnferdigheter i Sandvika, innendørs i oppvarmede lokaler. Oppstart er mandag 3. september. Link til mer informasjon og påmelding finner du her.