Gjesteblogg fra Thomas Stokke

Hunder er avlet for å samarbeide med mennesker. De er greie med oss og prøver alltid å gjøre rett – om vi har lært de hva vi vil. Derfor er det vårt ansvar å lære hunden dette. En viktig faktor i denne sammenhengen er at vi er tydelig med når en atferd er ferdig og når hunden får påbegynne neste. Det er mange ting vi ønsker at hunden skal gjøre, men bare når vi gir tillatelse.

Hunden trenger å lære at alt har sin tid. Alltid engasjere seg i det jeg inviterer til Vi kan kalle dette for “lederskap for klikkertrenere”. Dette er den viktigste leksjonen du kan lære hunden din hvis du vil ha kontroll og et avslappet forhold med hunden på jakt og i hverdagen.

Alt hunden trenger å vite er at det alltid lønner seg å engasjere seg i alt du tar initiativ til. Det kan være lek, en treningsøkt, en innkalling eller å sitte stille. Hvis du alltid enkelt kan få hunden din til å engasjere seg i det du vil, så kommer du ikke til å ha noen problemer med hunden din. I teorien er det veldig enkelt å sørge for at hunden velger rett. Sørg for at rett valg alltid lønner seg, mens det ikke lønner seg å velge feil. Det handler om de små valgene du gjør i hverdagen.

Disse små avgjørelsene har stor effekt for å enten forebygge eller skape problemer. Hvis du belønner hunden din for å la være å leke med deg når det er mat i nærheten (for eksempel ved å gi opp og belønne med godbit i stedet), eller å ikke ta en godbit i en stressende situasjon, så virker det ikke som noe stort problem der og da. Men om du aksepterer at hunden sier nei takk til å leke med deg når den vet at du har pølse i lomma, så bør du ikke bli overrasket om den samme hunden sier nei takk til en innkalling når hunden krysser et ferskt rådyrspor eller det hopper fram en hare foran hunden. Om vi aksepterer at hunden velger bort våre initiativ, kommer hunden snart til å virke “blokkert” når det er noe som den veldig gjerne vil. Målet mitt er å ha en hund som raskt engasjerer seg i alle aktiviteter jeg tar initiativ til, en hund som alltid er åpen for forslag, en hund som sjekker med meg før den ruser avgårde, en hund som elsker mange forskjellige typer belønninger og at hunden er åpen i hodet og kan koble av rundt forstyrrelser.

Dette kan virke som en umulighet, men du kommer til å bli overrasket over hvor lett hunden kan forandre atferd når du begynner å belønne de gode valgene og stoppe den fra å belønne seg selv med uønskede aktiviteter. I tillegg til at du får bedre kontroll på hunden og får den mer åpen i hodet, vil denne tankegangen også øke verdien hunden ser i dine belønninger og dine forslag før den får lov til å gjøre noe annet morsomt. Gjør det enkelt å være hund – ha tydelige målbilder og tydelige kriterier, samt bygg opp stor verdi for de ønskede atferdene.


Den 16.-17.april kommer Thomas til Eide og holder kurs for fuglehunder. Her lærer du om belønningssystemet, hvordan få hunden til å gjøre det du vil, når du vil og du får mange praktiske tips som gjør treningen enkel og tydelig både for deg og hunden din.

Påmelding og mer informasjon her: Påmelding kurs med Thomas Stokke

CCC August 17-9499
Tekst: Thomas Stokke