Men hundetrenernes atferd da?

Men hundetrenernes atferd da?

Ofte kritiseres hundetreneres atferd av de samme menneskene som er gode til å analysere hundenes atferd. Men atferd er vel atferd?

Mange er svært opptatt av hvordan hundetrenere og hundeeiere behandler behandler hundene sine, og det synes jeg er veldig bra. Det som dog bekymrer meg litt er at hundetrenernes atferd ofte blir glemt.

Hvorfor velger noen hundetrenere en treningsmetode, mens andre velger en helt annen? Er det fordi noen er snillere eller bedre mennesker enn andre? Vi ville aldri godtatt forklaringen om at en hund biter fordi den er ond, så hvorfor skal vi godta denne forklaringen når det gjelder mennesker?

Menneskers atferd er et resultat av tidligere erfaringer akkurat på samme måte som hundenes, men dette blir ofte glemt.

Det å gi hunden et puff i siden om den bjeffer, vil ofte få hunden til å bjeffe. I det minste for en liten stund. Hundens bjeffing er ofte aversiv for hundetreneren, da spesielt om noen (kanskje andre hundetrenere) ser på. Det å få hunden til å slutte å bjeffe vil da bli negativt forsterket. Dette spesielt om eventuelle folk som ser på gir uttrykk for at det var godt hunden sluttet å bjeffe.

Kanskje har en person forsøkt seg på ulike måter å få slutt på bjeffing på tidligere, men ikke fått det til. Akkurat som hunder gjør folk det som har lønnet seg for dem tidligere. Det tror jeg er viktig å huske på. Folks atferd har blitt selektert av omgivelsene og det er ikke slik at folk gjør det ene eller andre fordi de er slemme, dumme, snille eller liknende.

Dette er absolutt ikke en oppfordring til å puffe hunden i siden, men til å prøve å få dere til å tenke litt om før dere kritiserer andres treningsmetoder eller andres atferd i det hele tatt. I klikkertreningens ånd bør man vel strengt tatt heller velge å skryte av det folk gjør som man synes er bra i stedet for å ty til kritikk eller kjeft som faktisk vil være positiv straff (i hvertfall et forsøk på det). De som kritiseres gjør sikkert en hel masse som er veldig bra, så det finnes sikkert noe positivt man kan fokusere på.