Innlæring av kloring på klorebrett

Innlæring av kloring på klorebrett

Klorebrett til hund – aktivisering og sliping av klør Et klorebrett kan være et nyttig vertøy for både å aktivisere hunden, og slipe klør. I dette innlegget viser jeg hvordan du kan gå fram for å lære hunden å bruke dette.

I innlegget Klorebrett til hun – aktivisering og sliping av klør skrev jeg litt om hvorfor et klorebrett kan være nyttig og ha, og hvordan man enkelt kan lage et selv. I dette innlegget tenker jeg å skrive litt om hvordan man kan lære hunden å faktisk klore på det.

Det finnes mange måter å lære hunden dette på. Jeg synes «capturing» eller «fanging»  av atferd er enkelt å forholde seg til.

Trinn 1: Det er dette trinnet selve atferden fanges. Her legger jeg forholdene til rette for at atferden jeg ønsker, skal framvises, og klikker og belønne for dette. I dette tilfellet ønsker jeg for eksempel kloring. Min hund klorer ofte på tepper og hånklær som ligger på gulvet, sa da begynte jeg ganske enkelt å klikke og belønne for dette. Jeg brukt et fast håndkle til dette, slik at jeg senere kunne bruke dett som en «kloretarget».

Trin 2: Deretter gjelder det å overføre denne kloreatferden til klorebrettet. Dette trinnet går relativt raskt om hunden allerede er kjent med targetoverføring. Her la jeg rett og slett hånkleet hun hadde blitt belønnet for å klore på, oppå klorebrettet. Deretter klikket jeg og belønnet for at hun klorte på håndkleet oppå klorebrettet.

Trinn 3: Siste trinn er å fjerne håndkleet. Om hunden er vant til targetoverføring, vil dette være en fordel. Det kan være lurt å få god flyt på forrige trinn, for så å fjerne håndkleet ganske brått mens hunden er «i siget».

Her har jeg laget en bitteliten film av de forkjellige trinnene:

Trinn 1 kan by på utfordringer. Ikke alle hunder klorer på ting like ofte. Om hunden har et fast sted den liker å grave ute, går det an å legge en target der (eller hele klorebrettet for den saks skyld). Om  hunden sjelden klorer eller graver på  noe som helst, går det for eksempel an å legge en godbit eller leke under et håndkle eller teppe. Forhåpentligvis vil hunden da klore på dette, for å komme til godbiten/leken, så kan man klikke og belønne for dette.

Når det gjelder trinn 3, så kan en mulight her være å klippe vekk litt og litt av targeten, dersom det blir for vanskelig for hunden  fjerne hele på en gang.

Forøvrig vil jeg anbefale benytte kontinuerlig forsterkning under innlæringfasen. Altså å klikke og belønne all graving eller kloring på brettet og target. Når hunden er på det siste trinnet og begynner å klore med en gang blir presentert, ville jeg begynt å eksprementere med å variere hvor ofte belønningen kommer.