Generalisering. Hva går det ut på, og hvorfor er det viktig?

Generalisering. Hva går det ut på, og hvorfor er det viktig?

Ofte hører jeg «sitt, sitt, sitt! Han gjør det uten problemer hjemme.. sitt!»

Dette er ganske vanlig, med mindre vi generaliserer adferden i mange ulike miljøer og situasjoner. Vi kan ikke forvente at når vi har lært hunden vår en adferd hjemme at hunden skal kunne gjøre det hvor som helst etterpå. Generalisering er noe av det viktigste vi gjør når vi skal lære hunden vår nye ting. Har du generalisert den nye adferden godt nok vil du få en sikker adferd.

Mange vet ikke dette, eller tenker ikke nøye nok over hvilke situasjoner de ønsker at hunden skal kunne gjøre adferdene sine. Dermed sier de ofte at hunden deres er sta, gidder ikke høre etter, ignorerer det de sier etc når de ikke reagerer på en kommando på et nytt sted.

Når en hund lærer noe nytt vil den huske miljøet den har lært det i. Så om hunden din lærer å sitte hjemme i stua vil han assosiere sitt med å sette seg ved siden av for eksempel sofaen. Han assosierer det med kjente lukter, at han har repetert samme øvelsen på nøyaktig samme plass, med at alle møblene i stua står der de pleier, og også det at han er på en plass han er kjent og trygg.

Endrer vi miljøet helt med ukjente lukter, grus som underlag, trafikkstøy og folkemengder vil hunden bli usikker. Selv om vi bruker samme kommando, så er alt annet endret.

Se for deg at det er som å lage en kopp te i huset til noen andre. Du kan lage en kopp te med bind for øynene i ditt eget hjem for du vet hvor alt sammen står. I et annet hus blir du usikker for du vet ikke hvor du finner kopper, vannkoker/kjele og teposer. Adferden å lage en kopp te går fra å være lekende lett i et hjemmemiljø, til å være en vanskeligere prosess. Men når du har gjort det et par ganger blir det straks mye lettere.

Dette er hvorfor vi generaliserer adferden til hundene våre i mange ulike miljøer og situasjoner før vi kan si at adferden er skikkelig innlært.

Når vi trener med positiv innlæring, og generaliserer en ny adferd, så tilrettelegger vi miljøet og forstyrrelsene for å sørge for at hunden vår oppnår suksess og mestringsfølelse. Vi kan ikke sette kriteriene altfor høyt for tidlig. Når vi øker miljøforstyrrelsser og kriterier så må kvaliteten på belønningen også øke i verdi. Desto mer vi krever av hundene våre, desto bedre må vi belønne de. Dette vil øke mestringsfølelse og selvtillit hos hunden din. En selvsikker hund har det bedre, og lærer fortere!